Plichtwerken

Er zijn twee plichtwerken speciaal gecomponeerd voor deze wedstrijd: een compositie voor beiaard solo, geschreven door Frédéric Devreese en een werk voor beiaard en strijkorkest geschreven door Geert D'hollander. Vanaf 15 april 2014 zullen de partituren beschikbaar zijn op deze pagina.

 

 

Download:

Playback .pdf

Elegy .pdf 

 

De componisten

 

Frédéric (Frederik) Devreese

Frédéric DevreeseBelgisch componist en dirigent (°2 juni 1929, Amsterdam, Nederland). Hij krijgt de eerste muzieklessen van zijn vader, die ook directeur van het Muziek-

conservatorium te Mechelen is.

 

Aan het Koninklijk Muziek-

conservatorium te Brussel volgt hij de compositieklas van Marcel Poot en orkestdirectie studeert hij bij René Defossez. Na zijn militaire dienst voltooit hij zijn studies aan het Sweelink-Conservatorium in Amsterdam, in de vakken contrapunt en fuga. Dat doet hij o.a. bij Ernest Willem Mulder.

 

Hij heeft nog niet genoeg van studeren, daarom gaat hij naar Rome aan de beroemde Accademia Nazionale di Santa Cecilia en studeert daar bij Ildebrando Pizzetti en Fernando Previtali. Aansluitend gaat hij aan de Staatliche Musikakadmie in Wenen, waar hij 1956 bij Hans Swarowsky zijn diploma voor orkestdirectie behaalt.

 

 

BRT

In 1958 werkt hij bij de BRT en realiseert aanvankelijk televisie-uitzendingen van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Na verschillende functies wordt hij producent en dirigent bij de BRT. Van 1965 tot 1974 is hij eveneens leraar aan het Rijksinstituut voor theater en cultuurverbreiding in Brussel.

Als dirigent van verschillende orkesten, o.a. het Belgisch Jeugdorkest en initiatiefnemer van speciale televisieproducties, zet hij zich steeds in voor jonge musici .

 

Verschillende prijzen

Devreese begint al vroeg te componeren. In 1949 krijgt hij voor zijn eerste pianoconcert de prijs van de stad Oostende. Zijn oeuvre is heel veelzijdig.

 

In 1983 is zijn Vierde Pianoconcerto het verplichte werk van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth. Zijn Ostinati is het verplichte werk in de internationale Adolphe Sax Competitie in Dinant (1998). Voor de tv-opera Willem van Saeftinghe ontvangt hij de Italiaprijs (1964). Voor zijn filmmuziek, 'Het Sacrament' van Hugo Claus en 'L'oeuvre au Noir' van André Delvaux de Plateauprijs en voor 'La Partie d'échecs' van Yves Hanchart de George Delerueprijs. In 2006 ontvangt Devreese de Klara carrièreprijs.

 

Geert D'hollander

Geert D'hollander

Geert D'hollander studeerde piano, kamermuziek, koor- en orkestleiding, fuga en compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en voltooide zijn studies aan de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen met grote onderscheiding. Hij won méér dan dertig internationale beiaard- en/of compositiewedstrijden voor beiaard, o.a. de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola, en ontving o.a. de Grand Prix Européen de Composition Chorale in Tours (Frankrijk) en de Visser Neerlandia Prijs. In 1997 volgde hij Ronals Barnes op als universiteitsbeiaardier en docent beiaard aan het Department of Music van de universiteit van Berkeley (U.S.A.). In 2008 werd hij vereremerkt met de Berkeley Medal, de hoogste onderscheiding die de Universiteit van Berkeley uitreikt voor Distinguished Service to the Carillon.

Tot 2012 was Geert D'hollander beiaardleraar aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' in Mechelen en stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent en Lier. Datzelfde jaar werd hij benoemd tot de vierde voltijdse beiaardier van Bok Tower Gardens in Florida (U.S.A.) en stadsbeiaardier van Middelburg (Nederland).

Geert D'hollander geeft master classes zowel in Europa als in de Verenigde Staten en concerteert wereldwijd.

 

 

 

 

  • Info diensten